torsdag 19 mars 2009

EN SHOPPAHOLLICS BEKÄNNELSE?



Sånt finns inte bara på film.. Sånt finns runt hörnet... Minns svagt att jag gav er direktiv för att klara av en mässa... Sa jag inte då att det gäller att hålla sig på rätt spår och inte fara iväg?? Jo det sa jag...

Jag nämnde det där med att minnas hur många kvadrat man har... Japp! Det var jag som sa det.. Mmmm att det ska vara så svårt att behålla minnet i tre dagar på en mässa.. Underligt att man ena stunden behöver allt sen inte förstår hur viktigta alla dessa saker var... Konsumtiomssamhället! Något jag egentligen lever av men privat kan jag ifrågasätta den köpmani som finns.
Man kan bara inte låta bli att köpa en massa vackra onödiga saker som bara är livsnödvändiga för sitt välbefinnande.. Konstigt... Mycket underligt beteende som antagligen härstammar från våra dagar i samlar och jägar kulturen på stenåldern. Lägga på hög, spara tills sämre tider, samla nytt för ännu sämre tider. Det kan ju komma en dag av vargavinter eller kaos! Eller?
Sen har vi den andra aspekten... Vackert! Vackert är eftertraktat, skönhet och harmoni som kan köpas med kort. Kanske vägen till ett lyckligare liv? Kanske...
Jag älskar att handla! Jag älskar mysiga, inspirerande handlingsställen som ger mig ett sjuk habegär. Är det känslan av trygghet i ett snyggt hem som skapar begäret? Det finns alltid nödvändiga underlättningsaparater som drar när det suger i shoppingtarmen? Lögnen om att köpa sig ett bra liv? Kanske.. Verkligen kanske...
Samtidigt är det en otroligt befriande att kasta?
Kasta och rensa en ren befrielsekänsla. Att skiljas från sina gamla, förlegade, samlarobjekt. Kan vara nog så svårt. Men högar är inte roligt. Ingen ordning i högen gör allt värre. Det sitter något i sakerna, minnen och energier som dras tillvarandra och samlar. Samlar skit i hörnen och stoppar flödet med ny luft och rena ljusa ytor. Gammalt kan tynga ned och smutsa till. Man bör rensa! Ett par gånger per år. Grovsoppor är perfekt, elda är skönt men har man svårt för att slänga prova tesen ge bort istället för att kasta. Kan fungera, speciellt när man är en sån som inte kan kasta hela saker. Känns så förfärligt att slänga nåt som fortfarande fungerar även om jag inte använt den de närmaste 4 åren.
Mitt hem blir gärna brahasakernas näste. Men för att kunna skapa nytt krävs blanka blad. Hemma är det dåligt med blanka ytor utan utan plotter och fix men på växthuset har jag en fantastisk förmåga att rensa bort och rumstrera om. Det är där jag lyckas men energicirkulation och nytänkande. Hemma gror det katthår, växer tvätt högar luddiga saker i diskhon. Men i butiken spirar fantasin och entuasmen.. Konstigt... Mmmm blir inte klok på sig själv. För ordning är skönt! Hörde du det mamma:) Jag sa att ordning är skönt men att hålla ordning är skit tråkigt, dötrist och ibland bara helt omöjligt.. Hemma alltså.. Nån stans är växthuset barrometern över hur städat det är hemma. Kombinationen tidsoptimist och städfobi är inte att rekomendera.. Jag vet hur det går. Jag sitter med facit i hand..
Så lyllos er som bara rensar, kastar och städar. Hurra för er som ligger lågt med köplusten och kan säga nej till dessa underbara ting. Lycka till alla ni som försöker hålla igen. Men sist men inte minst.. Tack alla ni som älskar att shoppa. Ni sponsrar min överlevnad och jag är er evigt tacksam..
Mvh Lisa-Matilda

Njut av rensning i röran... Blev en påtaglig tankeställare med halva växthuset fullt med kartonger av nybställda skaker... Hur gick det till? Vad tänkte jag då? Just nu står det fem pall utanför och väntar på att komma in:)..
Lycka till!

tisdag 17 mars 2009

Vårkänning på riktigt...




Varje år är det samma sak.. Man vet inte om man ska våga släppa på den rätta vårkänslan, det kan ju bli vinter igen. Och så står man där med sin besvikelse med snö och drivis..

Men den här veckan har jag bestämt mig.. Nu blir det vår! För igår var det säsongsrekord med 28 grader varmt i växthuset. När solen sken som bäst gick vi i t-shirt med snön smältandes där utanför. Då får man verkligen vårkänslor..
Just nu är det bara städa och fixa som gäller. Vintern ska ut och våren ska in. Jag snickrar på ett nytt projekt till premiären. Ska bli ett litet minicafé med någon form av "tagsjälvservice". Har haft en del önskningar om fik i växthuset. Själv älskar jag att fika. Är en sån där jobbig fika fantast som gärna sitter i flera timmar med en latte i handen och tjatar om ditten och datten.

Det har blivit vanligare och vanligare med café i anslutning till handelsträdgårdar. På nåt sätt så passar det så bra ihop med ett fik mitt i grönskan. Man kan insupa hela härligheten av en spirande trädgård med vackra detaljer i överflöd. För en trädgård är en oas som man vill bo i, iaf stanna längre än bara en kort visit. Vill man inte stanna länge är min mening att det saknas själ i trädgården. Självklart har alla olika smak och det som vissa finner rörigt kan vara en fröjd för andra. Det jag vill säga är att det ska vara livsbejakande och livfullt, inte dött och trist. Vissna trötta blommor som ligger i krukorna är ingen kick för själen. Sådana bilder ger dåligt med inspiration och gör inte att man blir sugen på att sitta kvar och fika. Nej, nej...! Självklart hinner man inte med ibland, det kan gå otroligt fort en solig och lite blåsig dag. Men överlag ska en trädgård vara just levande. För grönska känns levande.. Det är något visst med att se saker växa. Är bra för livslusten och tonar ner stressen, gör underverk för humöret och ger energi. Därför är en fika så bra. Att bara sitta där och njuta av allt gott som finns omkring en. Lite så är det med sin egen trädgård eller balkong. Det är där man vill sitta och njuta men har man inte det elller vill ha extra dos av livsnjutning sök upp en kombi trädgård....
Flera underbara exempel på lyckade kombinationer finns. Mina bästa kombi ställen som jag varmt rekomenderar och är väl värda ett besök är Ulriksdals slottsträdgård, Rosendalsträdgård och Zetas trädgård.

Unna dig ett besök!
Mvh Lisa-Matilda