torsdag 21 maj 2009

Planteringsskola...

Plantskolan... Ett par enkla råd på vägen...

Vad villl jag ha! Vad vill jag skapa? Kolla den! Ooo så vacker, måste ha, den och den och den... Mmmm många sorter blev de i inköpskorgen..

Det är inte lätt att stå emot alla underbara växter i butiken. Trots att jag går omkring bland dom varje dag blir jag lika dan men har lärt mig med åren att urskilja det man verkligen behöver.. Mmm det är faktiskt en hel djungel där ute att välja på och jag får massor av frågor om vad man ska ha vart och hur man gör så nu blir det dax för en liten plantskola.. Jag börjar med det enklaste..

Ettåriga växter så kallade Sommarblommor är det bara att frossa i. Kombinera det du vill ha i butiken men tänk på att även dessa växter vill ha olika mycket sol, vind och vatten. Har du en gassande het balkong bör du nog välja växter som vill ha värme och full sol för att inte misslyckas. Har du många krukor på samma ställe kan det var bra att hålla sig till en färgskala med några "eyecatchers" för att inte ge ett rörigt intryck. Ett åriga växter vill ha mycket kväva för att blomma hela sommaren så välj en gödslad jordsort för balkong och kruka. Det brukar ge ett bättre resultat. Köper man vanlig plantjord bör man kompleteringsgödsla med något kulgödsel eller bevattningsgödsel. Lägg dränering i krukans botten för att undvika att plantan ruttnar bort av stilla stående vatten i krukan. Lecca kulor eller grus är bra dräneringsmaterial. Mer parten av sommarblommorna behövs noppas för att ge en riklig blom. Är du den som inte vill pyssla så mycket finns det bra sorter som inte behöver så mycket kärlek.. Att noppa betyder att ta bort alla vissna och utblommade blommor för att det ska komma nya. Avlägsnar man gamla blommor går plantan aldrig i frö. Ettåriga växter blommar för att föröka sig via frö, så låt den inte fröa av sig.. Noppar du producerar plantan hela tiden nya blommer för att skapa nya frökapslar.. Sommar blommor går utmärkt att sätta sätta direkt i rabatten om man vill ha en blommande rabatt redan i år.. Man kan kombinera perenner och sommarblommor men var noga med att kolla hur mycket kväve och vatten perenner vill ha så att den inte dör av övergödning eller felvattning..

Lycka till!



Nästa inlägg kör vi fleråriga växter...

Full fart i Trädgården!



Stök & Bök!! Pust & Phu.... Har gått vilse i buskar & trädbeställningarna, tappat bort tiden och blivit hemma blind!!!


Så här års hinner man inte äns säga hej till sina vänner eller äta middag hos mamma.. Folket ramlar in i butiken i samma takt som leveranserna strömmar till, solen skiner och fåglarna kvittrar. Kartonger på lagret, kartonger på baksidan, saker i överflöd, saker i mängder.. Fulla bord, blommande perenner, grönskande buskar, knoppsprickande äppelträd. Växter över allt, prunkande kaskader av doftande ispiration. Allt levande material i lådor, ungdommarna med vattenslangen, vattna vattna, noppa noppa... Mmmm man får aldrig nog..

Mvh Lisa-Matilda