tisdag 13 april 2010

Dax att se över din trädgård!!



Våren är en underbar tid för oss trädgårdsfantaster. Själv har jag precis börjat inviga säsongen i växthuset med att skylta, måla, renovera och bygga om.. Trodde aldrig Kung Bore skulle ge sig men på bara ett par dagar har han helt försvunnit.. Nu är det dax att rensa på balkongen, städa i växthusen och se över växterna som övervintrat.
Vinter har varit lång och kall men det har faktiskt inte varit så hemskt för alla växter. De flesta perenner har sovit gott under det skyddande snötäcket och har klarat sig utmärkt. Vissa buskar och träd har dock blivit ansatta av hungrande harar och rådjur som rundbarkat stammar och gnagt av barken på kvistar och mumsat på färska skott.. Vi har redan fått flera kunder som tyvärr har fått ordentliga angrepp på sina äppelträd.


Vad gör man med angripna träd & buskar?

Skydda stammen!
När det gäller träd är det väldigt viktigt att skydda stammen. Det finns bra skydd att köpa för ungträd som du enkelt sätter fast runt stammen. För större träd rekommenderas hönsnät. Fäst nätet med god marginal runt trädet så att djuren inte kommer åt. Sätt inte för tätt, det måste finnas rum för trädet att växa så inte nätet skär in i barken.
Är trädet rundbarkat?
Har djuren ätit av all bark runt om som en ring kallas det för rundbarkning. Tyvärr är rundbarkning ett gammalt sätt att ta död på träd. Trädet kan inte överleva om stammen är rundbarkad nedanför de första grenparet. Finns det grenar kvar under rundbarkningen är det bara att kapa trädet vid angreppet och hoppas på att det orkar förgrena sig. Beskär de återstående grenarna så långt det är möjligt. Se till att ha några ögon/knoppar kvar på grenen för att få nya friska skott som senare bli trädets topp grenar. En kapad topp kan göra att trädet inte blir så stort som man tänktsig men det överlever och kan få en ny förgrening.
Saknas delar av barken?
För mindre angrepp finns sårbalsam att köpa. Balsamet lägger sig som en extra hud och håller borta skadeangrepp så som röta och svamp.
Beskärning?
De flesta buskar och träd går att beskära rätt kraftigt. Många av de vanligaste buskarna mår bara bra av att bli ordentligt nedklippta då och då. Finns det yttre skador på träden eller buskarnas grenar är det bättre att klippa bort dom helt. Klipp nära stammen eller nära huvudförgreningen på busken. Man vill inte ha nya skott som spretar långt ut på en gren. Se till att hålla formen så att inte busken blir helt kal nedtill. Det bästa är att hålla sig till en naturlig rundning i form av en kulle. Klipp inte bara rakt av. Undantag är förstås häckar som man kanske vill forma fyrkantiga. Tänk på att använda vassa verktyg för att få jämna fina snitt. Är bättre för busken än trasiga avbrutna grenar. Det finns väldigt bra beskrivningar på nätet och i litteraturen om hur, vart och när man bör beskära. Kolla alltid med din närmsta trädgårdsodlare så du inte klipper något i onödan eller råkar ta bort årets blomning..
De vanligaste beskärningstiderna!
Rosor: Beror lite på värmen men man brukar säga att det är dax när björken har fått musöron. Fackmässigt bör det ske i april om vädret tillåter.
Äppelträd: Tidig vårvinter februari-mars. Det väsentliga är att trädet inte har börjat producera sav inför våren. Savar trädet för mycket kan det dö och blir lätt angripet av röta vid sårytorna. Är man osäker kan du alltid provklippa och se om det kommer sav från snittet eller inte.
Stenfrukter: (plommon, körbär mm) Klipps efter fruktsättning i augusti-tidig september.
Buskar i allmänhet: Brukar klippas tidigt på vårvintern fram tom början på maj. Helst före bladsättningen för att slippa angrepp. Går även utmärkt att beskära i augusti till oktober..
Rådjursskydd?
Ibland undrar jag om det finns något bra skydd men vissa recept har iallafall visat sig hålla dem i schack. Olika blodmjölsblandningar och sprayer erbjuds i handeln med mer eller mindre bra resultat. Råväck är en produkt som har fungerat tillfredsställande för flera av mina kunder men det är rätt dyrt och måste hållas efter. Samma blandning kan man göra själv med ett enkelt recept om man inte är rädd för att kladda. Men det absolut bästa jag har hört hittills är att använda chryssan.. Det är ett vanligt gödningsmedel som finns i de flesta trädgårdsbutiker och fungerar som bra allround gödsel för både trädgårdens perenna växter som sommarblommorna i krukan. Flera utsagor har bekräftat att rådjuren verka sky dessa rabatter där gödningen lagts ut. Tyvärr finns inga vetenskapliga bevis men alltför många har tipsat om att det fungerar utmärkt i deras trädgårdar för att det ska ignoreras som humbugg. Så gör ett försök och prova. Lite gödning är aldrig fel det heller...


Lycka till med vårstädningen:)
Mvh Lisa-Matilda
Vill ni ha fler tips och idéer. Gå in på vår hemsida www.matildastradgard.se eller ring butiken 0176-262720