tisdag 5 maj 2009

Jorden är källan till allt liv..




Jorden är källan till allt liv!


Utan den underbara jorden kan inget liv växa och ge oss trädgårdsfantaster den njutning vi får av grönskande land och blommande krukor. Jorden är hemligheten med att lyckas med sin favoritodling..
Jag får många frågor om jord.. Är den verkligen så viktig? Måste man ha speciell jord till olika växter? är detverkligen en sån stor skillnad på kvallite´?
Mmmm frågorna är många och funderingarna om det verkligen behövs speciell jord och om den är bättre haglar in på jobbet.. Jag förstår att man hellre köper fem säckar på flygis för hundra spänn än tre säckar hos blomsterhandlaren för hundratjugo.. Det svider i plånboken med specialjordar hit och dit men det gör faktiskt skillnad.. Självlkart kan man blanda olika blandningar av jord själv men är man inte så hajj på hur och vad man ska ha i för just den växten kan en färdig blandning vara ett bra alternativ. Och någon stans är det så att man får det man betalar för.. Billigaste, billigaste plantjorden brukar över lag innehålla mycket torv och väldigt lite fet kompost jord.. Min tanke är iaf att om man nu sattsar så mycket pengar på blommor så vore det väl ändå roligt och lönande att man får ett underbart resultat???

Mitt råd är att köpa specialjordar till de växter som verkligen kräver annorlunda jord så som rhododendron eller kanske fina rabatt rosor. Ska man odla i krukor och inte vill göda och vattna mer än nödvändigt så är en u-jord verkligen att rekomendera.. Känner man sig osäker kan man väl testa.. Fyll hälften av krukarna med billiga plantjord och hälften med special u-jord och se vad som händer. Min erfarenhet är att många av mina kunder blir förvånade över de olika resultaten..

Jord är superviktigt för växten men hur bra jord man än köpt så spelar det ingen roll om man sätter växten på ett ställe som den inte gillar.. Var noga med att kolla upp vilken miljö som växterna trivs i. Sätt inte enhortensia i full sol och blåst på terassen den mår bättre av att stå i halvskugga i lä. Visst kan man lyckas men det är alltid bättre att ställa en växt där den trivs bäst och skulle bo naturligt. De e då man får sin drömträdgård man kan njuta av. Skönare än att ha bevattningspanik varje kväll..

Men hur ska jorden se ut? Mmm vanligt här hos oss är lerjord. Den blir grå och trist och kan vara svår att få ner spaden i men lera innehåller massor av bra näring och mineraler som växterna gillar. Problemet är att jorden blir för kompakt så rötterna inte orkar tränga ner i marken. Här behövs lite microorganismer, gröngödsling och fibrer. Jorden ska leva och se fet och mullrik ut, mer svart än grå. Maskar och andra trevliga jord luckringsvänner är bara att klappa händerna åt för de hjälper dig med jobbet att bearbeta jorden. Egen kompost! Kompost jord är perfekt att blanda ner i trötta torra jordar. Jorden vill ha samma sak som vår mage önskar sig. Mycket fibrer och bra naturlig näring från friska sunda produkter. Sen krävs två liter vatten för att få det att rensa systemet. Hehehe Vilket hälsotips:)

Här kommer ett enkelt jordförbättrings recept från butiken...

1st kogödsel
1st barkmull
3stplantjord.

Vill man jordförbättra direkt på friland räcker en kogödsel och barkmull till 1,5-2 m2.

Lycka till...