torsdag 11 juni 2009

Plantskolan fortsätter..



Helt fantastiskt va tiden går fort ibland! Jag ligger i för fullt i trädgården och hinner knapt skriva men nu har jag en lite lucka i schemat:)



Plantering av buskar & träd?

Egentligen handlar det mer om att hitta rätt buske för rätt ställe. Kolla av hur det ser ut på platsen du vill plantera. Verkar det tort och sandigt, lerigt och blött? Skiner solen där hela dagen eller skymms den av ett stor tall? Alla såndana saker spelar in om man ska lyckas. Självklart kan man plantera en växt som inte riktigt trivs på någon svår plats men det är massor av extra jobb och slutar oftast med att växten dör eller blir ynkligt liten.. Nej satsa på rätt växt på rätt plats så får du dina drömmars trädgård..
Nästa steg är att fundera på färg, form och höjd. Blomigt eller bara grönt? En buske ska ju vara vacker året om och det är få buskar som blommar hela tiden. Oftast är det våren som blir blomsterprakt för träd och buskar men det finns några undantag som ger enbart höstblom. Vissa sorter kan remontera, (blomma om), och ge en längre blommningstid. Men även om det är underbart med blomsterprakt så finns det inget vackrare än olika nyanser av grönt. Bladfärg är minst lika viktigt som blomning. Nu för tiden finns massor av olika melerade buskar i allt från gräddvita kanter till mörkrödbotten med limegula fläckar. Mitt råd är att kolla runt lite nätet och leta ideér. Bra tips är att gå in på plantskolornas hemsidor och kolla buskar/träd. Där står allt om växten och var man bör plantera den.
Tips! www.splendorplant.se


De vanligaste sorterna finns som bassortiment på de flesta handelsträdgårdar. Vill man ha något speciellt går det ibland att beställa. Som regel är det den mindre lokala odlaren som har möjlighet att beställa hem ett exemplar till dig. Hör om leveransvillkor och frakt så ni inte blir överraskade. En beställningsvara kan vara dyrare än liknade sorter beroende på att butiken bara beställer en. Oftast har odlarna mängdrabbat.. Men vill man få det där speciella så får det kosta lite.. Eller hur:)

Plantering
Jord:Planteringsjord duger bra till buskar & träd. Vissa växter vill dock ha surjord så fråga alltid för att vara på den säkra sidan. Bärbuskar och fruktträd behöver ingen specialjord för utom blåbär. Där emot kan de behöva någon extra giva gödning vid fruktsättning.

Gödning: Göd aldrig i planteringsgropen! Rötterna är känsliga och kan brännas sönder av kvävegödslet. Planterar du på våren ge dem ett tillskott i juli sen får det va. Växterna vill inte ha för mycket kväve till hösten. Enligt naturens gång ska växten trappa ner och gå i vintervila och för mycke gödning kan lura växten att fortsätta grönska.
Planteringsgropen: Som regel ska gropen vara dubbelt så bred som krukan växten står i och dubbelt så djup. Gör man en för snäv och grund grop kan rotsnurr uppstå och växten får svårt att tränga ner vattenrötterna på djupet. Plantera växten i samma höjd som den står i krukan.
Vattning: Alla nyplanteringar är mer eller mindre som krukväxter det första året. De behöver stödvattnas vid torka. När du planterar fyll gropen med flera hinkar vatten och låt rinna undan. Ställ busken/trädet i vatten en timme eller två innan så rotklumpen blir helt genomdränkt. Då vet du att växten k fått ordentligt med vatten som kommer hålla ett tag. Vattning är oxå en konst... Att gå och småskvätta ett par liter varje dag är ingen ide på buskar/träd. De vill hellre dränkas en gång i veckan så vattnet verkligen når ned till rötterna. Små skvättande skapar ytliga vattenrötter och gör att växten blir mer eller mindre beroende av vattning. Nej man vill att dom ska tränga långt ner i underjorden för att nå grundvattnet. Det är absolut bäst för att få en lycklig buske. Ibland kan det vara svårt att få vattnet att stanna kvar. man kan gräva en liten vall runt plantan så att vattnet samlas upp. Se bara till att det inte blir stående vatten där så växten ruttnar. Vill man vara ännu säkrare på rotblöta kan man alltid sticka ner en slang eller upp och nedvänd petflaska bredvid växten och vattna i den.
Lycka till nu allihopa!
Och njut av försommarens färgprakt..
Ps: Rosor e något helt annat och en skola för sig. Ds