tisdag 21 april 2009

Älskade penseér!




Kan det bli mer vårkänsla än en färgglad kruka med penseér vi trappen? På nått sätt är man så törstig på färg efter dessa grå trista månader att det bara spritter i kroppen av glädje när man möter ett hav av blommande små skönheter.


Penseér är en av få blomsorter som finns i alla färger och former. En helt fantastisk liten växt som står pall för vårens okynnigheter med 20 plusgrader till flera minus under natten.. En liten frostnatt är inget som tar livet av en pensée. Själva plantan klarar upp till 6 minus medan blomknopparna klarar frost men skrumpnar och faller av vid för låg temperatur. men det är inget att oroa sig för, för det kommer nya, flera hundra nya..

Vill man ha en prunkande kruka med sann vårglädje ska man satsa på bra jord. Det finns speciell jord för växter i krukor utomhus. Den är lite dyrare men lönar sig rejält. Har man aldrig provat kvalitetsjord är det verkligen något man bör prova för att se skillnaden.. Skulle kunna skriva en hel avhamdling om bara gjordsorter, kanske vore en bra artikelserie.. Den kommer...I handeln kallas denna jord ofta för U-jord. Den innhåller som regel små leccakulor som gör den porös, lera som håller fukten bättre och är specialgödslad för just ettåriga växter som vill ha lite mer näring.. När det gäller själva penseé inköpet är kvalitetskillnaderna enorma. Visst, jag kanske anses som partisk men närodlade produkter är bättre! Speciellt när det handlar om produkter son är klimatberoende/påverkade. En växt som är uppdriven i vårat klimat klarar sig givetvis bättre i vår natur. Sen är de lokala odlarna mer måna om ett bra ryckte med bra produkter än massproducenterna i Tyskland eller Danmark. Skulle oxå behöva en egen serie med artiklar eller åtminstonne ett eget inlägg.. Hehehe... Men just idag handlar det om att lyckas med sina penséer! Noppa! Det gäller att noppa blommande blommor. Att noppa är att knipsa bort gamla blomstänglar. Nyp av dem så nära moderplantan som möjligt. Tar mindre energi från växten. Noppningen stimulerar blomningne genom att plantan aldrig får sätta frö. På så vis producerar den nya knoppar för att bilda nya frökapslar. Noppar man inte.. Behöver blomman inte blomma längre än att den har tillräckligt med frö för en eventuell reproduktion.. Så låt inte dina ettåriga växter gå i frö..


Vanliga hederliga sorter..


Penseér finns ju i olika modeller... Vanliga enkla sorter är alltid en hitt men numera finns det små bedårande mini penseér som liknar violer.. Eller den ursöta barocc penseén som är som en hel underkjol av frasiga volanger i harmoniska ton i ton nyanser..


Men som jag tidigare nämnt finns det andra som älskar penseér.. En smart lösning för att få några färgklickar kvar är att göra en strut av hönsnät och sätta ner i krukan. Vill man vara mer konstnärlig flätar man in lite roliga band eller pilsorter i nätet. Rådjuren når bara de blommor som växt utanför nätet och kan inte förstöra själva plantan.. Se det som gratis noppning:)
Lycka till...Mvh Lisa-Matilda




Barocc penseér blandat med vårlökar och primulor..