torsdag 3 december 2009

Julstämning..




Drömmen om en vit jul…
Novembermörkret breder ut sig, utanför fönstret står björken kal och grå, himlen är tung av regnmolnens eviga droppande mot rutan. Solen skymtar fram i diset med tunna disiga strålar från en svunnen tid. Jag väntar, tänder ljus och längtar, till den dagen himlen öppnar sig och ner faller de vackraste flingor av puderfäsk snö. Sakta singlar de ner och täcker världen med sitt oskyldsfulla duntäcke. Vår gråa, trista värld i mörker blir över en natt invaggad i ett sagolikt, skimrande vinter täcke som sprider ljus och glädje till värden.

För växterna fungerar snön som ett skyddande täcke. Vårt varma kustklimat som ständigt pendlar mellan dryga plusgrader till otaliga grader under nollär inget att rekommendera för känsliga växter. Fick växterna bestämma skulle de önska sig en vit jul med en jämn temperatur så snötäcket fick ligga kvar enda till vårsolen tar över i mars. Tyvärr är det här med gröna gräsmattor och knoppiga grenar en allt vanligare syn i december. Kanske är det därför som den vita trenden slagit till ordentligt här nere hos oss vinterlösa skärgårdsbor. För vem blir inte inspirerad av vita silver kulor, silkiga sidenband, grågröna toner bandat med lime, grönskande mossa och spröda lökväxter.
Jag får många frågor om hur man får till det med bara vitt. För min del handlar det inte om att skapa med vitt utan skapa med grönt. Det är det gröna som gör att man ser det vita i grupperna samtidigt som vitt förstärker det gröna. Vill man få till en vit jul hemma gäller det att ta fram det vita med hjälp av kontraster i naturnära färger och samtidigt laborera med formen. Leta efter sköna bladformer i butiken, sök efter några få detaljer i vitt som ska fånga ögat och ta fram en vit kruka som bas. Dekorera med band och fyll ut alla hål med grön mossa, gärna någon gren eller ris från skogen, det gör bara uppsättningen mer levande. Tänk på att viss mossa i skogen är fridlyst och man får inte skövla. Köpa mossa om ni blir osäkra annars finns det bra böcker att låna. För att fixa till det rejält plocka bort alla färjglada detaljer i rummet och ställ fram saker i svala naturtoner. Använd tyger för att dölja färgglada möbler, vanliga lakan fungerar utmärkt i brist på annat. Släpp in ljuset och röj i fönstren, inga tunga gardiner som dämpar ljusinsläppet. Tänd tusen ljus och njut av att din vita drömm gick i uppfyllelse..
Kom gärna förbi i Gallerian för tips och råd..
Lycka till!