tisdag 14 april 2009

Rådjurssäkert?

Nu när det börjar grönska i rabatter och krukor blir våra älskade vänner rådjuren glada och vi trädgårdsfantaster ängsliga och rädda om våra små skötebarn. Det finns saker som rådjur älskar så som tulpaner, penseér och rosskott. Som tur är finns det saker som de avskyr, som narcisser och olika löklökar. Nu efter påsk finns det en hel del billiga narciesser i handeln. Passa på och fynda och frossa i rådjurssäkra lökväxter. Blada upp med tulpanerna för att hålla de glupska besökarna på avstånd..



Ett mer effektivt sätt men som kräver mer engagemang är blodmjölspinnar.
De finnns att köpa färdiga om man inte vill gegga själv, leta efter "råväck" i handeln, men de är lite dyra och måste bytas ut mellan varven men ack så effektiva. Tycker man om lite pyssel och vill spara i plånboken finns de enkla recept för blodmjölsblandningar. Jag skickar med vårat eget som ni kan prova..

En annan rätt effektiv lösning som många skakar på huvudet åt är faktiskt att mata dom:) Tro det eller ej men rådjur är vanedjur och går gärna samma vända för matintag. Ni vet alla djurstigar i skogen.. De kom inte dit av sig själva.. Ett bra sätt är därför att ändra deras väg och få dem att söka sig till ett mer attraktivt ställe. Som en trygg invand matplats med godsaker.. Matar man dom hela vintern så lär de sig vart de ska gå istället för att leta goda spirande tulpanknoppar i rabatten. Prova.. Du kommer bli överraskad.. För dom är ju förskräkligt söta där de står och mumsar hö vid krubban. Ge dom lite kärlek och ljus istället för att starta ett krig.. Ni vet vi är ju alla välkomna i vår herres hage..
Mvh Lisa-Matilda